archiefdonderdag 6 september 2012 Ouderen gaan beugelen op Gezondheidsbeurs KBO Limburg

Beugelen is voor veel mensen een onbekende sport. Senioren daar in tegen kennen deze sport vaak nog van vroeger. Het gezelschapsspel dat door het laagdrempelige karakter door iedereen te spelen is, wordt in Limburg nog vol op gespeeld door ouderen. De Nederlandse Beugelbond zoekt daarom actief de samenwerking op met de Katholieke bond voor ouderen (KBO). Enerzijds doet men dit om de sport in leven te houden, anderzijds om ouderen te stimuleren meer te bewegen en tegen te gaan dat zij in een sociaal isolement terecht komen.

 Op 12 september kunnen ouderen op de Gezondheidsbeurs in Wellnesscentrum Dennemarken te Roermond persoonlijk het beugelspel proberen. Deze dag zullen zo’n 1500 ouderen de beurs met het thema ‘Gezond ouder worden en blijven’ bezoeken. Daarin kunnen zij aan allerlei activiteiten deelnemen zoals het testen van elektrische fietsen, verkrijgen van voedingsadvies en uiteraard beugelen. De 1500 deelnemers is tevens het maximaal aantal deelnemers en is hiermee volledig uitverkocht.

 Een van de oudste sporten

Beugelen is meer dan 800 jaar geleden ontstaan en staat inmiddels zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het spel wordt gespeeld met twee of vier personen waarbij getracht wordt een van de twee ballen (per team) met een schop door de beugel te spelen of de bol van de tegenstander uit het veld te spelen. Beide manieren levert twee punten op. Juist doordat het spel weinig fysieke inspanningen vergt, maar enkel tactisch spelinzicht, is het spel door iedereen te spelen.